Pia Rendic Voihan elämä!

Ihmiskunnan suurin uhka on välinpitämättömyys

Välinpitämättömyys. Pitkä sana, pitkälle ulottuvat vaikutukset.

Välinpitämättömyys. Yhdistävä tekijä liian monen epäkohdan ja vääryyden suhteen.

Ajatellaan vaikkapa ilmastonmuutosta, ihmiskauppaa ja äärimmäistä köyhyyttä. Kaikkia näitä kauhistellaan, niiden poistamisesta puhutaan, mutta niiden eteen ei olla valmiita näkemään vaivaa kuin tiettyyn pisteeseen asti. Etenkään, jos se on pois omasta hyvinvoinnista tai nautinnosta.

On helppoa sanoa, että ilmastonmuutos on järkyttävä asia. Maapallo lämpenee, jotain on tehtävä!  Otetaan käyttöön lentovero! Poistetaan polttomoottoriautot! Verotetaan lihansyönnistä! Tai oikeastaan, luovutaan lihasta, lentämisestä ja polttomoottoreista kokonaan! Mutta kun naapuri kutsuu grillikauden avajaisiin, ajatellaan ettei yksi sisäfilepihvi tapa. Kun ystävä pyytää mukaan etelänlomalle on helppo sanoa kyllä, lentäähän se kone sinne jokatapauksessa! Kun jääkaapista on maito loppu ja ulkona sataa räntää, on vanha Skoda huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto kuin pyörätelineessä ruostuva Helkama.

On helppoa sanoa, että ihmiskauppa on väärin, mutta on paljon vaikeampaa luopua omasta viikottaisesta pornosessiosta. Eihän nyt tämä nainen ruudulla koe hyväksikäyttöä! Näkeehän sen nyt Jormakin että nainen nauttii! Sama pätee tietysti Gentlemans klubeihin. Todelliset herrasmiehet käyvät vain niillä klubeilla, joissa tasa-arvo on todellista ja naiset hymyilevät tankojen välistä seteleiden sujahdellessa stringeihin. Silloin tehdään hyvää eikä riistetä!

On helppoa sanoa, että kehitysyhteistyöhön suunnattavia määrärahoja on korotettava ja puutteessa olevia autettava, mutta kun eteen tulee kolehtihaavi mihin pitäisi sujauttaa seteli, mieleen hiipivät alennusmyynnissä olleet näpsäkät korkokengät ja niihin niin kivasti sopiva hame. Ehkä tällä kertaa annankin vain kolikoita! Pitäähän itsekin saada välillä jotakin kaunista! 

Jos maailmaa tai edes sen osasia halutaan muuttaa, se vaatii kuitenkin konkreettisia tekoja. Ei vain isoilta yrityksiltä, tehtailta ja hallituksilta, vaan ihan jokaiselta. Vastuuta ei voi siirtää oman itsen ulkopuolelle, sillä jokainen oma teko on merkityksellinen. Oma teko voi tuhota ja riistää, tai vaihtoehtoisesti se voi rakentaa. 

Kunpaan suuntaan sinun tekosi johtavat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kiitos tästä kirjoituksesta. Yhdyn sanomaasi taäysin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kun on tarve luopua jostain niin ensimmäinen vastaus mikä tulee monelta on ”sinä ensin”.

Ilmastonmuutosta vastaan taistelu kärsii jatkuvasti imagotappioita kun sen etunenässä marssii ihmisiä kuten al gore, miljonääri joka lentelee yksityiskoneella ympäri maailman kertomassa vähätuloisille mistä näiden kuuluu luopua

Käyttäjän PiaTuuliaRendic kuva
Pia Rendic

Näinhän se juuri on. Parhaimmassa asemassa olevien on kaikista vaikeinta luopua omastaan.

Toimituksen poiminnat