Pia Rendic Voihan elämä!

Onko teinitytön pakko olla kaunis, seksikäs ja haluttu?

Nykyään ei ole helppoa olla tyttö. Etenkään teinityttö.

 

Somen vaikutus ulottuu jokaisen teinitytön koululuokasta makuuhuoneeseen asti. Yhteiskunnan yliseksualisoituminen on luonut tyttöjen maailmasta näyteikkunan, jossa tytön täytyy joka hetki olla kaunis, seksikäs, suosittu ja haluttu.

 

Somen lisäksi tyttöjä ympäröi tietyntyyppinen katu-ja lehtimainonta. Seksistinen kuvatulva, jota media syöttää heille jatkuvana virtana. Pornoistuminen, joka sulautuu osaksi ns. normaaleja mediakuvastoja. Lehtien kannet pursuavat  provokatiivisissa asennoissa poseeraavia naisia, photoshopattuja vartaloita ja botoxilla täytettyjä, punattuja huulia.

 

Tyttöjen- ja naistenlehdet välittävät viestin, josta ei voi erehtyä: tyttöjen on oltava kauniita ja seksikkäitä ollakseen hyväksyttyjä. Tyttöjen osa on asettua miehisen katseen kohteiksi, objekteiksi. Tyttöjen kohdalla oleellisinta näyttää olevan kauneuden ja seksikkyyden tavoittelu, kun taas poikia kannustetaan tutkimaan, oppimaan ja kehittämään itseään.

 

Missä ovat tytöille suunnattujen lehtien kansikuvat, joissa poseeraisi tavallinen tyttö? Missä viipyvät kansikuvat, joissa seksivinkkien, kauneusvinkkien ja laihdutusohjeiden sijasta puhuttaisiin itsensä kehittämisestä, unelmien toteuttamisesta ja kouluttautumisesta? Miksei tytöille luoda lehtiä, joissa ulkonäön ja poikien miellyttämiseen pyrkimisen sijaan keskityttäisiin tyttöjen älylliseen potentiaaliin?

 

Tytöiltä vaaditaankin melkoista ajattelukykyä, jotta he voisivat ohittaa nykyisen mainonnan altistumatta sen ilmeisille piilovaikutteille. Valitettavasti vain harva yltää moiseen medialukutaitoon. Mannerheimin lastensuojeluliiton vuoden 2012 kyselytutkimuksen mukaan 73% 15 - 18 -vuotiaista tytöistä oli tyytymättömiä vartaloonsa. Toisen, TNS Gallupin vuonna 2015 toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan puolet 12-19-vuotiaista tytöistä koki sosiaalisen median aiheuttavan ulkonäköpaineita. Ulkonäöstään tyytymättömyyttä kokevien osuus 12-15-vuotiaissa oli 75% ja 16-19-vuotiaissa jopa 93%.

 

Kun yhteiskunta keskittyy välittämään tytöille edellä mainitun kaltaista viestiä, meidän vanhempien pitäisi pyrkiä välittämään heille jotain täysin päinvastaista. Meidän tulisi  kannustaa ja rohkaista teinityttöjämme elämässä eteenpäin. Kertoa heille, kuinka upeita ja arvokkaita ja kauniita he ovat sellaisinaan, omana itsenään.

 

Itse ajattelen, että tämä olisi erityisesti isien tehtävä. Isältä saadut kehut, kannustus, sylissä pitäminen ja yhdessä vietetty aika rakentavat tytöille vahvan itsetunnon, jota eivät heilauttele somessa heitetyt kommentit tai kommentoimatta jättäminen. Vahvan itsetunnon omaavan tytön ei myöskään tarvitse hakea huomiota vääristä lähteistä, eikä ladata itsestään nettiin puolialastomia kuvia, jotka altistavat hänet hyväksikäytölle.

 

"Fathers: Be your daughter's first love. Open door for her, pull her seat out and talk to her and treat her with the utmost respect. Set expectations on how a man should treat a lady, and she will never settle for anything less".
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ongelmat on kyll todellisia, täytyy myöntää. ratkaisuja on vaikea keksiä, sama se on myös pojille/miehillä. Kaupoissa/mainoksissa on vain komeita miehiä jne. Missä normaalit. Prismassa menet vaatehyllylle, eka on "Ole oma itsesi" (Antti Tuisku meikattuna ja laitettuna) tuskin alle 100e meikeillä onnistuttu kuvissa. Dresmmanin mainoksessa Sellaisia super James bond pappoja kuvissa. Sama myös naisten kohdalla, joku Super model "Ole ylpeä sellaisena kuin olet".

En tiedä elääkö mainostajat omaa elämää, siis kuvittelevat että ilman noita heidän tuotteet eivät myy. Vai ovatko he oikeassa, ollaanko me kuluttajat niin tyhmiä, että jos siihen laittaisi normaalin matti meikäläisen seisomaan samoissa vaatteissa, tuote ei myisi ollenkaan? Tiedäppä tätä?

Sama juttu lehdillä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tämä itsensä leikkely ja täyttäminen silikonilla on mennyt täysin poskelleen... Mikä saisi nuoret tytöt ryhdistäytymään omiksi itsekseen? Pojatko heitä näin käsiteltyinä kannustavat?... Hulluinta mitä tiedän on pakararoihin asetettavat silikontäytteet, joka saa heidät näyttämään etelä-amerikkalaisilta isopyrstöiltä:) Tuntuu maailma menevän aina vain hullummaksi ja nuoret menevät tuohon hulluuteen vielä mukaan??... Ymmärrän vielä hyvin tavalliset kaunistuskikat meikeillä, mutta puukkoon ja jatkuviin pistoksiin on vaikea nuorten kohdalla hyväksyä.... Lukutaidottomat bimbot tehköön mitä lystää, mutta että vielä järkevät suomalaisetkin...? Ja vielä velaksi.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tässähän se jännä onkin. pojille/Meihillä kyllä kelpaa normaalin tytöt/naiset. Mutta jotenkin tytöt/naiset tekevät itselleen tästä ongelman.

Johtuuko seurustelusta vai mistä.. Etsitään parasta kumppania ja jos ei saada hyväntuloista/komeaa niin omatunto menee ja aletaan etsiä keinoja saada se, vähemmän komea mies ei kelpaa?

Siis parisuhde kilpailua vai mikä mättää?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kilpailua on aina. Jos ei usko, niin katso vaikka Avaraa Luontoa tai mitä vain luontodokumenttia.. about eläimestä riippumatta.. kaikki kilpailevat jostakin. Aika surullista... joskin pitkän päälle raa-an tehokasta evoluution kannalta.

Ylihän tuo ihmisillä on mennyt (mikäli moraali otetaan huomioon )- ei siitä puolta sanaa. Ihminen omaa planeetan tehokkaimmat aivot eli tietenkin asian voi vetää täysin yli tehokkailla aivoilla.
Aivojen tehoja voisi varmasti käyttää paremminkin - ja vähemmän lieveilmiöitä ja surua aiheuttaen. Mutta helposti sanottu, tekoja ja edes keinoja odotellessa.... Ihminen on lajina siitä hassu että olemme kehittäneet moraaliset puitteetkin.. edes osin. Käsite tosiaan juontuu suht tehokkaista aivoista eli näitäkin ehtii pohdiskella mikäli ei akuutteja kriisejä ole näkyvillä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Blogitekstin pohjalta voi sitten itse kukin miettiä, mikä taho itse asiassa lapsia ja nuoria (aikuisista puhumattakaan) eniten kouluttaa: koulut vaiko kaupalliset yritykset? Jos koulussa opetetaan päinvastaista kuin kaupallisissa mainoksissa, niin kumpi viesti voittaa?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mikset samantien esitä hijabia, niqabia sekä burkhaa kaikille tytöille? Sillä päästään eroon seksismistä. Samalla voitaisiin laittaa, että kengät eivät saisi kopsutella liikaa ja niihin täytyy olla pehmusteita, jotta ei ärsytettäisi miehiä?

Miesten kohdalla minua on ärsyttänyt se, että miksi ei ole erilaisia vaatteita vaan kaikki miehille on melkein yksi ja samaa pukeutumista ja mitään erilaista ei ole tarjolla?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Blaah.. ihan varmasti osaat käyttää nettiä ja kyllä miehille on riemunkirjavia vaatteita. Massia voi käyttää.. mikäli perus Tokmannista lähtee etsimään, niin värivaihtoehdot voivat olla kapoisat.

Sama se itselleni mitä kaapuja naiset käyttävät kunhan saavat tehdä sen vapaaehtoisesti. Noh, en ole vieläkään varma kokonaan kasvot peittävistä asusteista, koska on valideja argumentteja miksi edes kasvot olisi pidettävä näkyvillä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@8. Meinasin sitä, että kaikki saavat pukeutua ihan miten tahtoo. Miehetkin voisivat pukeutua vaikka hameisiin, Rave-tapahtumissa 2000-luvulla olen nähnyt miestenkin pukeutuvan niihin ja koristelevan itsensä ihan miten tahtoo, mutta arkielämässä ei.

Kyllä ulkomailta saisi, mutta se on vain kovan työn takana ja samalla pitäisi katsoa, että onko se oikeaa kokoa, sillä ne puvut on usein mitoitettu eri maissa eri mitoilla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #10

"Rave-tqpahtumissa 2000-luvulla olen nähnyt miestenkin pukeutuvan niihin ja koristelevan itsensä ihan miten tahtoo, mutta arkielämässä ei."

No onhan tuo kauhiaa... melko järkyttävää. Mutta voit muuttaa kaiken aivan lähtien itsestäsi mikäli haluat. Sitten saman henkisiä enemmän ja niin se muoti muuttuu Suomessakin. Tai vielä konkreettisemmin alat itse yrittäjäksi ja tuot juuri tuota muotia suomalaisille (kaikilla ei ole varaa, mutta mikäli sinulla on ja palo on kova, niin siittä vaan).
En nyt aidosti usko että Suomen miehille on liki mahdottomuus pukeutua värikkäästi tai lähes miten huvittaa. Johan itse sanot että rave-meiningeissä toimii... no miksei toimi muuten? Jos itse haluaisin pukeutua värikkäästi (tällä hetkellä en), niin löytäisin keinon.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Tyttöjen- ja naistenlehdet välittävät viestin, josta ei voi erehtyä: tyttöjen on oltava kauniita ja seksikkäitä ollakseen hyväksyttyjä".

Varmaan näiden lehtien päätoimittajat ovat miehiä?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Lähes kaikki toimittajia myöten ovat noissa naisia. Hyvin extreme-harvoja poikkeuksia. Jostain mystisestä syystä heidän juttunsa ovat miesten vika. Se patriarkaatti on niin perin mystinen ja ylivahva. Älkäämme uskoko logiikkaa tai tilastoja, kun voimme uskoa kaiken pyhittävää Tunnetta ja Ideologiaa.

Vertailuna miehille suunnattua... kaikki ovat vähintään Stallone tai se itävaltalainen jätkä, jonka nimeä en osaa edes kirjoittaa ilman googletusta.. joku Schwarzenegger (googletin ja copy-pastasin tehdäkseni vaikutuksen). Tai on sitä sun tätä urheilutapahtuma ja/tai bisnestaustaa. Ei se ole ihan "pala kakkua" useimmilla miehilläkään. Ihme vastakkainasettelua muutenkin sukupuolten välillä... etenkin kun tilastot osoittavat varsin selvästi pojilla/miehillä menevän keskimääräisesti (jopa selvästi) huonommin kuin naisilla.. tekstistä voisi kuvitella jotain ihan muuta. Tuo koskee vain useita (ei edes kaikkia) länsimaita.

Lähtökohtaisesti katsoisin että kaikkia, sukupuolesta riippumatta, pitää auttaa tarvittaessa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ihan samanlaisen jutun voisi kirjoittaa pojista. Yhtälailla media on täynnä hyvännäköisten trimmattujen miesten photoshopattuja kuvia. Somessa (ja varmaan livenäkin) naiset arvostelevat miesten ulkonäköä vähintään yhtä säälittä kuin miehet naisten. Klassinen esimerkki on Barbie vs. He-Man rinnastus:

https://img.memecdn.com/barbie-vs-he-man_fb_236608...

Jostain syystä Barbien muka liian hoikasta vartalosta on noussut kohu jo pitkään, mutta He-Manin täysin epärealistiselle vartalomallille ei juuri kukaan ole korvaansa lotkauttanut -- eivät ainakaan Barbiesta kohisevat.

Hassusti kirjoittaja ehkä huomaamattaan puhuu omaa artikkelissa toivomaansa arvomaailmaa vastaan todetessaan:

- "Meidän tulisi kannustaa ja rohkaista teinityttöjämme elämässä eteenpäin. Kertoa heille, kuinka upeita ja arvokkaita ja kauniita he ovat sellaisinaan, omana itsenään." (Lihavointi minun.)

Miksi tuo kauneus pitäisi ylipäätään mainita? Eikö koko asian ydin ollut, että ulkonäöllä ei pitäisi olla niin suurta merkitystä vaan pitäisi voida olla hyvä ja arvostettu ulkonäöstä riippumattta?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Noh, noh.
Vähän anabolisia ja He-Man -kroppa on ihan tavoitteiden rajamailla jo. Siihen samaan pitää kyllä rukata hyväpalkkainen duuni eli ajankäytön maksimointi kannattaisi opettaa pojille jo ala-asteelta saakka. Poikien pitää myös oppia ottamaan kunnon edut eläessään, koska kuolevat keskimäärin vuosikausia ennen toisen sukupuolen edustajia.
–-------
Noh, itselläni kävi käsittämätön tuuri ja rakastettu nainen, jonka kanssa kolme lasta jo. Mutta sääliksi käy nykysekoilu ja nuorien tuleva kohtalo. Ja eka kappale sisälsi sarkasmia - pitää nykyään erikseen mainita, kun kaikille ei kolahda. Sarkasmissakin täytyy olla osa totuuttakin tai se ei olisi hyvää sarkasmia.

Toimituksen poiminnat