Pia Rendic Voihan elämä!

Digiloikka hyväksikäyttäjien syliin

Verkossa reaaliajassa toimiva viestittely on tehnyt lapsista ja nuorista suojattomampia kuin koskaan aikaisemmin.  Tai ehkä vielä loogisempaa olisi sanoa, että sosiaalisen median näyttävä esiinmarssi ja älypuhelinten jatkuva käyttäminen on tehnyt lapsista ja nuorista suojattomampia kuin koskaan aikaisemmin.

Seksuaalirikosten, groomingin, sextingin ja sextortionin yhteydessä on helppo syyttää maahanmuuttajia, kaljuuntuvia keski-ikäisiä, vanhempien piittaamaatomuutta ja lasten ymmärtämättömyyttä. Miksei kukaan syytä Internetiä ja sosiaalista mediaa?

Matemaattinen kaava on helppo: verkossa tapahtuva lasten ja nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö ja houkuttelu ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Myös netissä lähes nonstoppina roikkuvien lasten ja nuorten määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

Mihin ovat kadonneet pihoilla leikkivät lapset, tai koulun käytävillä toisilleen juttelevat teinit? Perinteiset pihaleikit näyttävät olevan katoava kansanperinne, ja seurustelun aloittaminen muuten kuin somen kautta totaalisen vanhanaikaista.

 

Elävässä elämässä korviin kantautuu jatkuvasti keskusteluja siitä, miten lasten internetin käyttöä on mahdotonta rajoittaa ja kuinka vaikea on pysyä perässä siinä, missä sivustoilla lapset netissä pyörivät. Syytä kuitenkin olisi. Youtube sivustolta löytyy pedofilirinkejä ja Fortniten virtuaalisilta pelikentiltä lapsia seksuaalissävytteisesti lähestyviä naapurinsetiä.    

 

Oman hämmennyslusikkansa soppaan tuovat viestintäalan asiantuntijat, jotka suureen ääneen huutavat,  täysin maalaisjärjen vastaisesti, että viestintäsalaisuus on viestintäsalaisuus, eikä vanhemmilla ole lupa koskea lastensa puhelimiin. Eikö viestintäsalaisuutta tärkeämpää olisi huolehtia omien lastensa turvallisuudesta ja hyvinvoinnista? Milloin lainkirjaimesta on tullut tärkeämpää kuin lasten suojelemisesta?

 

Olen alkanut miettimään, että piilaaksossa kaikki on paremmin, ainakin teknologian suhteen. Siellä vanhemmat nappaavat kotiintulevilta lapsiltaan kännykät jo ulko-ovella, ja niihin ei kosketa enää päivän aikana. Netin ongelmat tunnistetaan ja tunnustetaan, ja toimeen tartutaan paitsi lasten turvallisuuden, niin myös lasten yleisen hyvinvoinnin takia.

 

Virtuaalinen todellisuus ja jatkuva esillä ja saatavilla olo sosiaalisen median eri foorumeissa ei tee kenestäkään lapsesta onnellisempaa, päin vastoin. Tie onneen ovat todelliset, tässä hetkessä olevat vuorovaikutussuhteet, joita ei solmita yksinään sohvannurkassa, vaan todellisissa kohtaamisissa toisten ihmisten kanssa.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jukka Ryhänen

Suomalaiset ovat maailman tyhmintä kansaa, siitä nyt vaan ei pääse mihinkään. Ei tulisi mieleenkään että täältä alkaisi kansanliike joka vaatisi operaattoreita oletusarvoisesti estämään pornon ja muun saasteen ja se pitäisi erikseen hyväksyä ja erikseen maksaa puhelin/nettilaskussa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ei se siihen koskaan pysty pääsemäänkääm. Edes Kiina ei ole pystynyt pitämään kansalaisiaan kurissa, joten tuskin Suomikaan pystyy.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Verkossa reaaliajassa toimiva viestittely on tehnyt lapsista ja nuorista suojattomampia kuin koskaan aikaisemmin."

Onko sinulla mitään todisteita tuolle väitteelle. Muistaakseni lasten hyväksikäyttö on vähentynyt tasaisesti koko ajan. On myös joitakin teorioita, että vähentyminen johtuu juurikin teknologiasta. Jokaisella kun on videokamera/ääninauhuri/puhelin mukana jatkuvasti.

Toimituksen poiminnat